Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ & ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής, φιλοσοφίας της τέχνης, αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών και φιλοσοφίας γενικότερα.  Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που περιλαμβάνει το αναγνωστήριο, τα βιβλιοστάσια και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων.

Ο κύριος όγκος των βιβλίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Α. Μιχελή και της συζύγου του Έφης, γι’ αυτό και σε πολλούς τόμους απαντούν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων προς το ζεύγος Μιχελή.  Η προσπάθεια ενημέρωσης της αρχικής συλλογής με τις τελευταίες εκδόσεις και συμπλήρωσης με παλαιότερα εξαντλημένα βιβλία είναι συνεχής. Όλο το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι καταχωρημένο σε ηλεκτρονικό κατάλογο (πρόγραμμα Horizon) με περισσότερες από 20.000 εγγραφές.

Η κύρια συλλογή περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα σπάνια ανάτυπα άρθρων σε διάφορες γλώσσες (κυρίως ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά). Μεγάλος αριθμός των τίτλων είναι πρώτες εκδόσεις.

Η συλλογή περιοδικών, με ξενόγλωσσους και ελληνικούς τίτλους, διαθέτει εκτός των άλλων και πλήρεις σειρές των εγκυρότερων περιοδικών αισθητικής που κυκλοφορούν διεθνώς, δηλαδή των British Journal of Aesthetics, Journal of Aesthetics and Art Criticism, Revue dEsthétique, Rivista di Estetica και, φυσικά, των Χρονικών Αισθητικής που εκδίδει το Ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι στον ηλεκτρονικό κατάλογο περιλαμβάνεται μία μοναδική βιβλιογραφία 5.000 άρθρων από τα περιοδικά που υπάρχουν σε πλήρεις σειρές.

Η συλλογή παλαιών βιβλίων αποτελείται από περίπου 300 τίτλους που έχουν εκδοθεί πριν το 1900 (επισκέψιμη μόνον μετά από συνεννόηση).

Τέλος, η συλλογή αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποτελείται από περίπου 600 τόμους με κείμενα στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, σε διάφορες εκδόσεις.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό για επιτόπια μελέτη (δεν είναι δανειστική) και προσελκύει ερευνητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακούς δασκάλους.  Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο και μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους φορητό υπολογιστή. 
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Βασιλίσσης Σοφίας 79 (2ος όροφος),   Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 16:00

Τηέφωνα επικοινωνίας με την βιβλιοθήκη: 210 - 72 58 245  Fax: 210 - 72 18 626  http://www.michelisfoundation.gr/gr_library.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου