Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το Amazon Kindle εναντίον του παραδοσιακού τρόπου ανάγνωσης

Το βιβλίο είναι γνώση, είναι πληροφορία , είναι πηγή λόγιας δύναμης που αναπτύσσει τους ορίζοντες του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γνωμικό πως το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.Εναπόκειται πλέον στην κρίση του καθένα κατά πόσο θα αναπτύξει την σχέση του με τον καλύτερο του φίλο. Ωστόσο οι ρυθμοί ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και ανάπτυξης είναι λογικό να επηρεάζουν τον τομέα της πληροφόρησης καθώς ο αιώνας μας χαρακτηρίζεται ως αιώνας της ανεξέλεγκτης πληροφόρησης.Απόρροια λοιπόν αυτού του γεγονότος αποτελεί και το στάδιο μετάβασης από τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης στον πιο σύγχρονο, δηλαδή στην ανάγνωση μέσω ψηφιακών συσκευών.Αξιομνημόνευτο είναι γεγονός πως δεν χάνεται ο δεσμός φιλίας μεταξύ ανθρώπου και βιβλίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι αυτό.

Αν ζούσε ο Γουτεμβέργιος σίγουρα θα είχε ανάμεικτα συναισθήματα.Η μεγάλη του εφεύρεση η τυπογραφία πλέον χαρακτηρίζεται βλαβερή για το περιβάλλον καθώς καθημερινά τόνοι δέντρων καταστρέφονται και φθάνουν στα χέρια μας ως φωτοτυπίες,εφημερίδες, βιβλία, χειρόγραφα, με λίγα λόγια έντυπο υλικό. Από την άλλη μεριά ο ίδιος ο Γουτεμβέργιος ήταν αδύνατο να υπολογίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλωστε μιλάμε για μέσα 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1454.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η παραδοσιακή ανάγνωση σίγουρα έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Η αξέχαστη μυρωδιά των βιβλίων που μας συνοδεύει από μικρά παιδιά, η λεπτεπίλεπτη βιβλιοδεσία τους που έχει δημιουργηθεί με ζωντάνια και αγάπη για το αντικείμενο, ή η εκπληκτική καλλιτεχνία δομής που πηγάζει από τις σελίδες τους..Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε δεθεί συναισθηματικά με το παραδοσιακό βιβλίο. Βέβαια το παραδοσιακό βιβλίο στερείται του εγχειρήματος της οικολογίας, παρόλα αυτά ένας λάτρης του βιβλίου όπως το γνώριζαν οι παππούδες μας, δύσκολα θα πεισθεί για την μετάβαση που προαναφέρθηκε, δηλαδή από τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης στον ψηφιακό.

Στο απέναντι άκρο είναι οι λάτρεις του ψηφιακού βιβλίου.Αναμφίβολα το μεγαλύτερο επιχείρημα αυτών είναι η προσπάθεια μιας καλύτερης περιβαλλοντικά-οικολογικά ημέρας για τον πλανήτη. Το δεύτερο επιχείρημά τους είναι πως μέσα σε έναν ψηφιακό αναγνώστη όπως πχ το Amazon Kindle, μπορούν να έχουν μια ολόκληρη βιβλιοθήκη καθώς αποθηκεύονται τουλάχιστον 3.000 ψηφιακά βιβλία ‘’σήμερα’’ γιατί ‘’αύριο’’ με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας θα αποθηκεύονται ίσως και τα διπλάσια βιβλία σε αυτόν ή άλλον ψηφιακό αναγνώστη.

Τώρα δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα απογίνουν η βιβλιοθήκες αν ο καθένας από εμάς έχει στο τσεπάκι του μία ερασιτεχνική ψηφιακή βιβλιοθήκη .Σίγουρα ένα εφιαλτικό σενάριο για τους βιβλιοθηκονόμους…Το βέβαιο είναι πάντως πως η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό των eBooks και των παραδοσιακών έντυπων βιβλίων.Η μάχη είναι αμφίρροπη και οι υποστηρικτές και από τις δύο μεριές αρκετοί…

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή ψηφιακών αναγνωστών είναι στο δρόμο της ανάπτυξης και της αύξησης. Η εταιρία Amazon δημιούργησε έναν ψηφιακό αναγνώστη, το Amazon Kindle.Έχει τεράστιες δυνατότητες ως ψηφιακή συσκευή,καθώς όχι μόνο αποθηκεύεται μια τεράστια συλλογή βιβλίων αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Παράλληλα ελαχιστοποιεί την χρήση ενέργειας και προσομοιώνει την ανάγνωση όπως σε ένα χαρτί και έχει αρκετά οικονομική τιμή, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia (πατήστε εδώ) που αναφέρεται και περιγράφει αυτήν την συσκευή.

Το ζήτημα βέβαια που πηγάζει είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία δημιούργησε αυτήν την συσκευή για να προχωρήσει προς την περιβαλλοντική καλυτέρευση του πλανήτη ή να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες εταιρίες που παράγουν ψηφιακούς αναγνώστες…Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει ‘’πως η γνώση είναι σαν νόμισμα όσο και να αλλάξει χέρια και μορφή πάντα η αξία του μένει άφθαρτη’’ το βιβλίο όπως αναφέρθηκε στην αρχή αποτελεί γνώση σε οποιαδήποτε μορφή και να είναι είτε ψηφιακή είτε έντυπη. Αυτό που αρκεί είναι να αναζητήσουμε την γνώση ή με ψηφιακό αναγνώστη όπως τον Amazon Kindle ή με το παραδοσιακό βιβλίο. Τέλος δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε η μία άποψη ούτε η άλλη περί τρόπου ανάγνωσης βιβλίου.Αυτό που υποστηρίζεται ακράδαντα είναι πως η γνώση ανήκει σε αυτούς που την αναζητούν και όχι σε αυτούς που την κατέχουν όπως διατύπωσε ο μεγάλος μαρκήσιος Κοντορσε το 1791…

ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσαν.

1 σχόλιο: