Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βιβλιοθηκονομία και Συστημάτων Πληροφόρησης

Η βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης (ΒΕΠ), ή απλούστερα βιβλιοθηκονομία, είναι η επιστήμη με στόχο την οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατό πιο εύκολη η πρόσβαση από τους χρήστες. Θα μπορούσε να θεωρηθεί διεπιστημονικό αντικείμενο, αφού συχνά παρουσιάζει επικάλυψη με άλλους τομείς, όπως την πληροφορική και διάφορες κοινωνικές επιστήμες.

Το κύριο πεδίο εφαρμογής της ΒΕΠ είναι οι βιβλιοθήκες και άλλα κέντρα πληροφόρησης (π.χ. αρχεία ή μουσεία), με αποτέλεσμα η ΒΕΠ να τείνει να ταυτίζεται με την οργάνωση και λειτουργία των βιβλιοθηκών. Εξαιτίας αυτής της ταύτισης, αλλά και χάριν οικονομίας του λόγου, συνηθίζεται ο μονολεκτικός όρος «βιβλιοθηκονομία». Η ΒΕΠ αξιοποιεί τις αρχές της επιστήμης πληροφορίας, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερο επιστημονικό πεδίο. Κατ' άλλους, η ΒΕΠ αποτελεί σύνθεση της βιβλιοθηκονομίας και της επιστήμης πληροοφορίας.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα,
    ο όρος που επικρατεί όλο και περισσότερο σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία είναι Επιστήμη της Πληροφόρησης και οι βιβλιοθηκονόμοι αποτελούν τους επαγγελματίες της πληροφόρησης. Αυτοί είναι οι όροι που εκφράζουν την ποικιλομορφία και την διάσταση του επαγγέλματος αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή