Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Τέλος εποχής για τον Γιάννη Τροχόπουλο από το ‘θαύμα’ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Την αποχώρησή του από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας γνωστοποίησε με δήλωσή του ο διευθυντής της Γιάννης Τροχόπουλος. Στη δήλωση αναφέρει:
"Αποχωρώ σήμερα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να...

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Δεδομένα βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον: FRBR και Linked Data -18 & 19 Ιουνίου 2012 - Αθήνα

Οι Βιβλιοθήκες του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα
«Δεδομένα βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον: FRBR και Linked Data»
υπό την επιμέλεια της Ερευνητικής Ομάδας Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών & Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το σεμινάριο θα γίνει στο Νέο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα, στις 18 και 19 Ιουνίου 2012 και ώρες 16.00- 20.00μμ.

Οι υπεύθυνες των συνεργαζόμενων Βιβλιοθηκών
Ανθή Κατσιρίκου, Βιβλιοθηκονόμος, PhD, MSc, Προϊστάμενη της Βιβλιοθήκης   του Πανεπιστημίου Πειραιά,
Βασιλική Στρακαντούνα, Βιβλιοθηκονόμος Μ.Sc., Υπεύθυνη Βιβλιοθηκών Τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ,
Χρήστος Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας.Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

.http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=10361&cnode=353
«Μεταξύ Μυθογραφίας και Ιστοριογραφίας. Η Διόδωρου Ιστορική Βιβλιοθήκη» "Between Mythography and Historiography. Diodorus' Universal Library"
Διάλεξη της καθηγήτριας κλασικής φιλολογίας Suzanne Said με θέμα «Μεταξύ Μυθογραφίας και Ιστοριογραφίας. Η Διόδωρου Ιστορική Βιβλιοθήκη» "Between Mythography and Historiography. Diodorus' Universal Library".
Ημ/νία & ΏραΔευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 12:00
ΧώροςΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
ΠεριοχήΑθήνα
ΔιεύθυνσηΒασ. Κωνσταντίνου 48
Τηλέφωνο            210-7273687      
ΟργάνωσηΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Συμπληρωματικές
πληροφορίες
Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

http://www.nlg.gr/dlefimerides.htm 
http://roadartist.blogspot.com/2012/05/35-04-20052012.html


Από Παρασκευή 4 Μαΐου έως Κυριακή 20 Μαΐου 2012,
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Πέμπτη: 6 μ.μ.–10 μ.μ.
Παρασκευή και Σάββατο: 6 μ.μ.–10 μ.μ.
Κυριακή: 11 π.μ.–10 μ.μ.

Φέτος η Γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο χώρο με τον οποίο το Βιβλίο
έχει συνδεθεί περισσότερο, το Πεδίον του Άρεως. 

Εννέα βιβλία διάσημων συγγραφέων που χάθηκαν στο χρόνο

http://friendshipiseverything.blogspot.fr/2012/04/blog-post_6229.html
Σίγουρα άπειρα 
βιβλία έχουν χαθεί 
στη διάρκεια των 
αιώνων, κάτι που καταδεικνύει την 
αδυναμία της 
ανθρωπότητας να 
διαφυλάξει τους πνευματικούς 
θησαυρούς της.
Αυτά είναι τα πιο διάσημα.
Ένα πολύ καλό εργαλείο για την αναζήτηση πληροφοριών στις ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες

Πατήστε εδώ 


Δημόσια κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

serrelib.blogspot.com 

 


Η παραπλάνηση περί «πνευματικής ιδιοκτησίας»

Ένα αξιόλογο ιστολόγιο...
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας της Β. Χαριτοπούλου με επόπτη καθηγητή τον Ε. Γαρουφάλλου με θέμα τα εργαλεία Web 2.0 και τη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης. Βασικός σκοπός του είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας, Συστημάτων Πληροφόρησης, Βιβλίου & ηλεκτρονικού βιβλίου, Πολιτισμού και όχι μόνο.
Καλωσορίζω τους φοιτητές του Β εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας μας στο ιστολόγιο (blog) του μαθήματος Πηγές και Υπηρεσίες Πληροφόρησης, το οποίο δημιουργήθηκε από τους φοιτητές του Β εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011. Ευελπιστώ το blog να αποτελέσει μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για το μάθημα και για το Τμήμα.
Αλέξανδρος Κουλούρης, δρ
Καθηγητής Εφαρμογών
www.elculture.gr - Today, 10:00 AM

Βιβλιοθήκες χωρίς τοίχους

Η διάδοση του Διαδικτύου και η έλευση της ψηφιακής εποχής και των ηλεκτρονικών βιβλίων έκαναν πολλούς να θεωρούν ότι ήρθε το τέλος του βιβλίου και της αναγνωστικής δραστηριότητας.For Information Scientists and... others / Για Επιστήμονες της Πληροφόρησης και... άλλους

Ένα ιστολόγιο για όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης που θέλουν να ενημερωθούν για θέματα του κλάδου, επιστημονικά ή επαγγελματικά, που έχουν διάθεση να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και που ψάχνουν συγκεντρωμένες αρκετές από τις ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και blogs που σχετίζονται με τον κλάδο.http://infoscienceaddict.blogspot.com/http://infoscienceaddict.blogspot.com/

Βιβλιοθηκονομία & Πληροφόρηση

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας της Β. Χαριτοπούλου με επόπτη καθηγητή τον Ε. Γαρουφάλλου με θέμα τα εργαλεία Web 2.0 και τη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης. Βασικός σκοπός του είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας, Συστημάτων Πληροφόρησης, Βιβλίου & ηλεκτρονικού βιβλίου, Πολιτισμού και όχι μόνο.
http://lisgreece.blogspot.com/http://lisgreece.blogspot.com/
http://www.scoop.it/t/greek-libraries?page=1 
Ό,τι νεότερο και ενδιαφέρον από και για τις ελληνικές Βιβλιοθήκες - και όχι μόνο...
Μια συνέχεια και συμπλήρωση του blog:  http://tuxlibrary.blogspot.com/  
Ειδήσεις από τον κόσμο των Βιβλιοθηκών, Βιβλιοθηκονομικά, Νέες τεχνολογίες (Linux, Windows, Βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, OpenSource, Web 2.0, Online ή Web εφαρμογές κλπ.)

Η Βιβλιοθήκη


Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας

«Δεν ξέρω αν θα μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας της Ελλάδας και δεν ξέρω αν η κρίση της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε πολιτειακό εκφυλισμό.
Μήτε ξέρω αν η κρίση του συστηματικά ηλίθιου κοινοβουλευτισμού και η διαπλεγμένη διαφθορά θα φέρει στο τέλος την απάλειψη των όποιων ισχνών υπολειμμάτων δημοκρατίας.
Αυτό που ξέρω στα σίγουρα είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να εκκινήσει από ένα έθνος  που έχει χώσει τον πολιτισμό του βαθιά στον βόρβορο της αμάθειας και του αυτοεξευτελισμού.»
Ήταν 3.696 σπάνιοι τίτλοι, μαζεμένοι ένας προς ένας και φυλαγμένοι με ευλαβική επιμέλεια από τον Έλληνα βιβλιοθηκάριο του Ινστιτούτου της Γαλλίας στο Παρισι,  Αγαθόφρωνα Νικολόπουλο και τον πατέρα του.

Γραφτά που ξεκινάνε από 1502 μΧ και κάποιοι τόμοι ανάμεσά τους δυσεύρετοι ή και μοναδικοί στον κόσμο. Ένας θησαυρός που το μόνο που χρειάζεται, είναι τα κατάλληλα μάτια για να τον δουν. Μια δωρεά, από κείνες που ορίζουν το νόημα της λέξης ευεργέτης.
4
Τούτα αποτελούν καρπούς των κόπων ενός  Ανθρώπου, που πείνασε και κακοπάθησε για τούτο το έργο. Το έργο που στο τέλος κόστισε την ίδια τη ζωή του και του στέρησε την ευκαιρία να δει τη γη που έθρεψε τους πρόγονούς του.
Η Ιδιωτική βιβλιοθήκη που στέριωσε από τα ακάματα χέρια του Αγαθόφρωνα, ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, κι εξακολουθεί να είναι ένας πανέμορφος  ανθός στον κήπο της παγκόσμιας βιβλιολογίας .

Το 1838, ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος , αποφάσισε να δωρίσει μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων που γνώριζε η Ευρώπη εκείνης της εποχής. Αποφάσισε να δώσει στη γενέτειρα που δεν πρόλαβε να δει και να ζήσει, το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια κοινωνία.
Προσπάθησε να εμφυσήσει το υψηλότερα ιδανικά της ανθρώπινης διάνοιας στην πονεμένη πατρίδα του κι αυτά ήταν η γνώση κι ο πολιτισμός, η αγάπη για τη μάθηση και τις τέχνες, το πνεύμα και η χάρη της μουσικής και της καλλιέργειας.
Απόκτημα δύσκολο, σχεδόν θείο είναι η καταγραμμένη γνώση, που στις προθέσεις του Αγαθόφρωνα ήταν να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναβίωση της παιδείας και των ιδανικών των Ελλήνων. Ήταν στόχος του να αποκτήσει η πόλη της Ανδρίτσαινας κι η τότε μικρή Ελλάδα (που περιορίζονταν στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη)  έναν ανεκτίμητο θησαυρό, μα όχι μόνο αυτό.
εσωτερικοι χωροι
47 κιβώτια ήταν κατάμεστα με τα βιβλία που ετοίμασε ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρων Νικολόπουλος όταν ένα καρφί που εξείχε από μια σανίδα του έσκισε το χέρι. Ο τέτανος έφαγε τις σάρκες του κι ο θάνατος τον βρήκε στο Παρίσι.
Δεν πρόλαβε να γυρίσει και να συνοδέψει την δωρεά του στα πατρογονικά χώματα. Δεν είδε ποτέ την περιπόθητη Γή των Αρκάδων και τους μυριοπόθητους ανθρώπους  της . Μα η κληρονομιά του έμελλε να ζήσει την δική της οδύσσεια…  και πολύ φοβάμαι ότι αν και είδε τελικά τον προορισμό της, δεν έφτασε ακόμα στην Ιθάκη της.
Ο Νικολόπουλος, περισσότερο πιστεύω πως ήθελε να βοηθήσει με την προσφορά του στην  επανεκκίνηση της τιτάνιας πολιτισμικής κληρονομιάς που φέρουν στη πλάτη τους οι άνθρωποι τούτης της βασανισμένης Αρκαδικής χώρας, παρά να αναγνωριστεί με τιμές και δόξες.
Δεν ξέρω τι θα γινόταν και πώς, αν ο Αγαθόφρων επιζούσε και εκπλήρωνε το όνειρό του να δει τη Γή των προγόνων του. Δεν ξέρω πόσο θα προστάτευε την περιουσία του από την κωλυσιεργία και την αμορφωσιά των τοπικών προυχόντων του νεότευκτου ελληνικού κράτους.
αγια γραφή, χειρόγραφο του 16ου αιωνα
Δεν ξέρω τι άλλο φορτίο είχε να δώσει η καρδιά του για να κάνει πράξη το όνειρό του. Μα πέρασαν τριάντα εννιά χρόνια πριν τα βιβλία που ταξίδεψαν από τον έκτο όροφο της οδού Καστιλιόν 12 στο Παρίσι, φτάσουν στην Ανδρίτσαινα, βγουν από την σκοτεινή φυλακή τους και ταχτοποιηθούν σε ράφια.
Για τριάντα εννιά ολόκληρα χρόνια σάπιζαν και πολλά απ αυτά καταστράφηκαν μέσα στο ναό της αγίας Βαρβάρας που παραχώθηκαν και σχεδόν ξεχάστηκαν. Άχρηστα κι ανεκμετάλλευτα κατά τη διάρκεια που το έθνος των Ελλήνων τα χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ.
36
Λένε ότι πολλοί τόμοι που είχαν ανεκτίμητη αξία, κλάπηκαν και πουλήθηκαν από ντόπιους και ξένους κάπηλους. Μα δεν μπορώ να διασταυρώσω τούτη την πληροφορία. Συναντάω στόματα ερμητικά κλειστά κι εύθικτους εγωισμούς.
Τα χρόνια κύλισαν και πέρασαν κι η ευθύνη βάρυνε στους ώμους των ανθρώπων.
Το 1875 ξεκίνησαν να κτίζονται τα Διδακτήρια που σχεδίασε ο Μιλτιάδης Κανελλόπουλος, Καθηγητής στη σχολή ευελπίδων και καλός μηχανικός. Τα έφτιαξε σε σχήμα Π με ανοιχτή την Β.Α. πλευρά τους, για να έχουν φως  από τον ήλιο.
τιτλοιΤα λεφτά που χρειάστηκαν, συγκεντρώθηκαν από έρανο κι από τη γενναία δωρεά του Άγγελου Γιαννικέση, Πρόξενου της Ελλάδας στην Τεργέστη.
Το έργο τελείωσε και παραδόθηκε το 1879, έγιναν τα εγκαίνια και τα βιβλία του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου βρήκαν επιτέλους στέγη στον πρώτο όροφο του κτιρίου.
Από το 1998 η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτήριο που είναι δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας.

Στις μέρες μας, δεν υπάρχει πετρέλαιο για να πολεμηθεί το βουνίσιο κρύο της Ανδρίτσαινας και το όποιο σύστημα αφυγρανσης  δεν μοιάζει να δουλεύει. Η μπογιά από τα ταβάνια πέφτει σε φαρδιές φλούδες  και  σχεδόν ακούω παράπονα από τα βιβλία που μπορεί να αυγάτισαν αλλά δεν καλοπερνάνε.
Έγγραφα με την υπογραφή του Ζαν Ζακ Ρουσό, κείμενα και αφιερώσεις διάσημων ανδρών (βιβλιόσημα, οικόσημα Δουκών, Βαρώνων κ.λ.π.. επιστολές του βασιλιά Οθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, των Πάνου, Γενναίου και Μάρκου Κολοκοτρώνη, υλικό της οικογένειας Πλαπούτα, Πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας και άλλα σημαντικά έγγραφα βρίσκονται στο έλεος της κρίσης, όχι της οικονομίας όσο των αξιών.
ρΞέρω ότι είναι κάποιοι που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την συντήρηση και την ευζωία των βιβλίων του Αγαθόφρωνα. Μα δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς στους ώμους τους. Έστω κι αν είναι ταγμένοι, είναι απελπιστικά λίγοι και φτωχότεροι από ποτέ.
Αλλά κοιτάω γύρω μου και βλέπω μάντρες να χτίζωνται ασύστολα και καλλωπιστικές φανφάρες να πληρώνονται αδρά. Ακούω για γρηγορόσημα και μπαγαποντικές πρακτικές που τρώνε χρήμα και κόπους. Μαθαίνω για πυρόπληκτα που δεν κάηκαν ποτέ κι αποζημιώθηκαν. Ξέρω για δωρεές που πεθαίνουν στα συρτάρια κι ανακαλούνται…
Αυτό που θέλω όμως, είναι να δω κάποιον μεγαλοπιασμένο να πάρει τη σκυτάλη από τον Αγαθόφρωνα και να τιμήσει το κληροδότημά του. Να δω κάποιον προύχοντα να κάνει πράξεις για το Πνευματικό απόκτημα της Ανδρίτσαινας. Να δω ανθρώπους εκλεγμένους,  να καταλαβαίνουν ότι η μοναδική πραγματική τους περιουσία δεν είναι αυτά που χωράνε οι τσέπες τους, μα εκείνα που γεμίζουν το μυαλό και την καρδιά τους.
Θέλω επιτέλους να δω φιλέλληνες Έλληνες.
10
Ευχή και δώρο, αν είσαι ικανός και ισάξιος, είναι η κληρονομιά του πνεύματος, μα κατάρα τρομερή αν υπολείπεσαι σθένους αυτών που στην κληροδότησαν.
“Εν τοσούτω δε φροντίσατε ίνα καταστήσητε τάχιστα τουλάχιστον κατά το παρόν, σχολείον
ελληνικόν και αξιόλογον, όπερ αφ’ου συν θεώ έλθω εις Ανδρίτζαιναν κατά τον μέγα μου πόθον,
κατασταθήσεται, ως ελπίζω, κοινή Ακαδημία δι’όλην την Πελοπόννησον”

Η τρέχουσα κατάσταση της Βιβλιοθήκης... Απρίλιος 2012
36
0
0

by Martin McDarren 2012 
Lykaion Mount
polytoniko.wordpress.com - May 1, 7:22 AM

Πρόσκληση στὴν Βιβλιαγορὰ τῆς Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Ἡ ἐτήσια βιβλιαγορὰ τῶν Φίλων τῆς Γενναδείου Βιβλιοθήκης διεξάγεται φέτος τὴν Πέμπτη, 17η Μαΐου, ὧρες 12:00 ἕως 21:00, στοὺς κήπους τῆς Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61 κοντὰ στὴν στάση μετρὸ “Εὐαγγελισμός”.
Διατίθενται πρὸς πώληση...