Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !

Το lisbsemester.blogspot.com δημιουργήθηκε για την ανάδειξη θεμάτων σχετικά με την επιστήμη της πληροφόρησης αλλά και για να ενώσει στην ουσία όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη αυτή.Είναι εύλογο να δημιουργηθεί η απορία πώς θα μας ενώσει ??? Μέσω της συμμετοχής μας στο blog αποδείξαμε ότι δεν αδιαφορούμε για την εξέλιξη της επιστήμης αυτής αλλά αντιθέτως μας νοιάζει να μαθαίνουμε , να μελετάμε και να επεξεργαζόμαστε κάθε νέο στοιχείο που ανακαλύπτουμε.Όλοι μαζί γράψαμε πολλές φορές για ζητήματα που απασχολούν την επιστήμη της πληροφόρησης , αναδείξαμε βιβλιοθήκες -site -άλλα blogs -φωτογραφίες - video ...! Έτσι λοιπόν μέσα από το blog δόθηκε η ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών και αυτό ήταν ένα από τα ζητούμενα ! CONTINUE LIBRARIANS

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Σπάνια Βιβλιοθήκη του Λεβ Τολστόι

http://greek.ruvr.ru/2011/05/26/50822530.html

Blog ως συνεργάτης της Βιβλιοθήκης

Οι βιβλιοθήκες εφόσον αποτελούν μονάδες πληροφόρησης υπάρχει μία συνεχής ροή πληροφοριών που θα πρέπει να παρέχονται στους χρήστες άμεσα, έγκυρες πληροφορίες. Το ιστολόγιο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο αποτελεί εργαλείο της δουλειάς των βιβλιοθηκονόμων .Υπάρχουν όμως Blogs που δημιουργούνται και από τις βιβλιοθήκες. Βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο επικοινωνίας με ποικίλους τρόπους και για διαφορετικούς στόχους. Το ιστολόγιο μίας βιβλιοθήκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πίνακας ανακοινώσεων των εκδηλώσεων (ημερίδων-εκθέσεων) , ως πίνακας ανακοίνωσης ωραρίου λειτουργίας, να θέτει ερωτήματα προς τους χρήστες της βιβλιοθήκης ή στους αναγνώστες διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον διαδραστικής επικοινωνίας με την υποβολή σχολίων, που οδηγεί στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού. Για να είναι όμως ένα blog πάντα έγκυρο και να έχει γενικότερα ανανεωμένο υλικό, θα πρέπει να ορισθούν ως χρήστες άτομα με καθορισμένες αρμοδιότητες , συχνότητα ελέγχου και ενημέρωσης για την συντήρηση του. Επισης καθορισμός υλικού ανάλογα με το είδος του οργανισμού και του κοινού στο οποίο απευθύνονται .Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να ενημερώνει για θέματα του επαγγέλματος και παράλληλα να οργανώνει και να προωθεί προγράμματα εκπαίδευσης χρηστών και προσωπικού. ευχαριστώ για την ευκαιρία Αννα Αποστόλου.

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Το Amazon Kindle εναντίον του παραδοσιακού τρόπου ανάγνωσης

Το βιβλίο είναι γνώση, είναι πληροφορία , είναι πηγή λόγιας δύναμης που αναπτύσσει τους ορίζοντες του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γνωμικό πως το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.Εναπόκειται πλέον στην κρίση του καθένα κατά πόσο θα αναπτύξει την σχέση του με τον καλύτερο του φίλο. Ωστόσο οι ρυθμοί ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και ανάπτυξης είναι λογικό να επηρεάζουν τον τομέα της πληροφόρησης καθώς ο αιώνας μας χαρακτηρίζεται ως αιώνας της ανεξέλεγκτης πληροφόρησης.Απόρροια λοιπόν αυτού του γεγονότος αποτελεί και το στάδιο μετάβασης από τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης στον πιο σύγχρονο, δηλαδή στην ανάγνωση μέσω ψηφιακών συσκευών.Αξιομνημόνευτο είναι γεγονός πως δεν χάνεται ο δεσμός φιλίας μεταξύ ανθρώπου και βιβλίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι αυτό.

Αν ζούσε ο Γουτεμβέργιος σίγουρα θα είχε ανάμεικτα συναισθήματα.Η μεγάλη του εφεύρεση η τυπογραφία πλέον χαρακτηρίζεται βλαβερή για το περιβάλλον καθώς καθημερινά τόνοι δέντρων καταστρέφονται και φθάνουν στα χέρια μας ως φωτοτυπίες,εφημερίδες, βιβλία, χειρόγραφα, με λίγα λόγια έντυπο υλικό. Από την άλλη μεριά ο ίδιος ο Γουτεμβέργιος ήταν αδύνατο να υπολογίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλωστε μιλάμε για μέσα 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1454.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η παραδοσιακή ανάγνωση σίγουρα έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Η αξέχαστη μυρωδιά των βιβλίων που μας συνοδεύει από μικρά παιδιά, η λεπτεπίλεπτη βιβλιοδεσία τους που έχει δημιουργηθεί με ζωντάνια και αγάπη για το αντικείμενο, ή η εκπληκτική καλλιτεχνία δομής που πηγάζει από τις σελίδες τους..Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε δεθεί συναισθηματικά με το παραδοσιακό βιβλίο. Βέβαια το παραδοσιακό βιβλίο στερείται του εγχειρήματος της οικολογίας, παρόλα αυτά ένας λάτρης του βιβλίου όπως το γνώριζαν οι παππούδες μας, δύσκολα θα πεισθεί για την μετάβαση που προαναφέρθηκε, δηλαδή από τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης στον ψηφιακό.

Στο απέναντι άκρο είναι οι λάτρεις του ψηφιακού βιβλίου.Αναμφίβολα το μεγαλύτερο επιχείρημα αυτών είναι η προσπάθεια μιας καλύτερης περιβαλλοντικά-οικολογικά ημέρας για τον πλανήτη. Το δεύτερο επιχείρημά τους είναι πως μέσα σε έναν ψηφιακό αναγνώστη όπως πχ το Amazon Kindle, μπορούν να έχουν μια ολόκληρη βιβλιοθήκη καθώς αποθηκεύονται τουλάχιστον 3.000 ψηφιακά βιβλία ‘’σήμερα’’ γιατί ‘’αύριο’’ με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας θα αποθηκεύονται ίσως και τα διπλάσια βιβλία σε αυτόν ή άλλον ψηφιακό αναγνώστη.

Τώρα δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα απογίνουν η βιβλιοθήκες αν ο καθένας από εμάς έχει στο τσεπάκι του μία ερασιτεχνική ψηφιακή βιβλιοθήκη .Σίγουρα ένα εφιαλτικό σενάριο για τους βιβλιοθηκονόμους…Το βέβαιο είναι πάντως πως η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό των eBooks και των παραδοσιακών έντυπων βιβλίων.Η μάχη είναι αμφίρροπη και οι υποστηρικτές και από τις δύο μεριές αρκετοί…

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή ψηφιακών αναγνωστών είναι στο δρόμο της ανάπτυξης και της αύξησης. Η εταιρία Amazon δημιούργησε έναν ψηφιακό αναγνώστη, το Amazon Kindle.Έχει τεράστιες δυνατότητες ως ψηφιακή συσκευή,καθώς όχι μόνο αποθηκεύεται μια τεράστια συλλογή βιβλίων αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Παράλληλα ελαχιστοποιεί την χρήση ενέργειας και προσομοιώνει την ανάγνωση όπως σε ένα χαρτί και έχει αρκετά οικονομική τιμή, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia (πατήστε εδώ) που αναφέρεται και περιγράφει αυτήν την συσκευή.

Το ζήτημα βέβαια που πηγάζει είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία δημιούργησε αυτήν την συσκευή για να προχωρήσει προς την περιβαλλοντική καλυτέρευση του πλανήτη ή να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες εταιρίες που παράγουν ψηφιακούς αναγνώστες…Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει ‘’πως η γνώση είναι σαν νόμισμα όσο και να αλλάξει χέρια και μορφή πάντα η αξία του μένει άφθαρτη’’ το βιβλίο όπως αναφέρθηκε στην αρχή αποτελεί γνώση σε οποιαδήποτε μορφή και να είναι είτε ψηφιακή είτε έντυπη. Αυτό που αρκεί είναι να αναζητήσουμε την γνώση ή με ψηφιακό αναγνώστη όπως τον Amazon Kindle ή με το παραδοσιακό βιβλίο. Τέλος δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε η μία άποψη ούτε η άλλη περί τρόπου ανάγνωσης βιβλίου.Αυτό που υποστηρίζεται ακράδαντα είναι πως η γνώση ανήκει σε αυτούς που την αναζητούν και όχι σε αυτούς που την κατέχουν όπως διατύπωσε ο μεγάλος μαρκήσιος Κοντορσε το 1791…

ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσαν.

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

«Ζωντανά» Βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤΗλεκτρονικός αναγνώστης βιβλίων BeBook

Ο σύνδεσμος αυτός διατίθεται από το Public :http://www.public.gr/prod/gadgets-and-gifts/e-books/bebook-e-reader-wi-fi-ilektronikos-anagnostis-biblion/prod250219pp/

Να σου συστήσω τη φίλη μου...τη Βιβλιοθήκη

πηγή: inprecor http://www.inprecor.gr/index.php/archives/31158

future library

http://www.futurelibrary.gr/

Επεξήγηση Βιβλιοθηκονομικών Όρων/Τ.Ε.Ι. Κρήτης

http://www.teicrete.gr/libsite/?q=node/25

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Το Ιντερνετ είναι δυνατός σύµµαχος των βιβλιοθηκών, όχι αντίπαλός τους»

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4628914

Με κλείσιμο απειλούνται παιδικές βιβλιοθήκες

Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/143697/me-kleisimo-apeiloudai-paidikes-vivliothikes/

Βιβλιοθήκη=ακριβής όρος

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7

Βιβλιοθήκη κινητή με γαϊδουράκι

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=273065

Μηχανή Αναζήτησης Ελληνικών Ψηφιακών Βιβλιοθηκών


http://openarchives.gr/

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ LIS?

ΔΕΣ ΑΥΤΟ:
http://www.youtube.com/watch?v=8vds9dD_4Uc

Βιβλιοθήκες ανα τον κόσμο...!

http://www2.e-yliko.gr/htmls/bibliothikes/bibl_countrys.aspx

Ανακαλύφθηκαν πάπυροι 2.000 ετών!

http://tuxlibrary.blogspot.com/2011/03/2000.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+tuxlibrary+%28Greek+Libraries+in+a+New+World%29

ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ & ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής, φιλοσοφίας της τέχνης, αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών και φιλοσοφίας γενικότερα.  Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που περιλαμβάνει το αναγνωστήριο, τα βιβλιοστάσια και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων.

Ο κύριος όγκος των βιβλίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Α. Μιχελή και της συζύγου του Έφης, γι’ αυτό και σε πολλούς τόμους απαντούν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων προς το ζεύγος Μιχελή.  Η προσπάθεια ενημέρωσης της αρχικής συλλογής με τις τελευταίες εκδόσεις και συμπλήρωσης με παλαιότερα εξαντλημένα βιβλία είναι συνεχής. Όλο το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι καταχωρημένο σε ηλεκτρονικό κατάλογο (πρόγραμμα Horizon) με περισσότερες από 20.000 εγγραφές.

Η κύρια συλλογή περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα σπάνια ανάτυπα άρθρων σε διάφορες γλώσσες (κυρίως ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά). Μεγάλος αριθμός των τίτλων είναι πρώτες εκδόσεις.

Η συλλογή περιοδικών, με ξενόγλωσσους και ελληνικούς τίτλους, διαθέτει εκτός των άλλων και πλήρεις σειρές των εγκυρότερων περιοδικών αισθητικής που κυκλοφορούν διεθνώς, δηλαδή των British Journal of Aesthetics, Journal of Aesthetics and Art Criticism, Revue dEsthétique, Rivista di Estetica και, φυσικά, των Χρονικών Αισθητικής που εκδίδει το Ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι στον ηλεκτρονικό κατάλογο περιλαμβάνεται μία μοναδική βιβλιογραφία 5.000 άρθρων από τα περιοδικά που υπάρχουν σε πλήρεις σειρές.

Η συλλογή παλαιών βιβλίων αποτελείται από περίπου 300 τίτλους που έχουν εκδοθεί πριν το 1900 (επισκέψιμη μόνον μετά από συνεννόηση).

Τέλος, η συλλογή αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποτελείται από περίπου 600 τόμους με κείμενα στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, σε διάφορες εκδόσεις.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό για επιτόπια μελέτη (δεν είναι δανειστική) και προσελκύει ερευνητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακούς δασκάλους.  Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο και μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους φορητό υπολογιστή. 
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Βασιλίσσης Σοφίας 79 (2ος όροφος),   Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 16:00

Τηέφωνα επικοινωνίας με την βιβλιοθήκη: 210 - 72 58 245  Fax: 210 - 72 18 626  http://www.michelisfoundation.gr/gr_library.htm

Ακαδημαϊκή δεοντολογία και αποφυγή λογοκλοπής

Ισως φανεί χρήσιμο στις πτυχιακές σας το link:
http://www.syros.aegean.gr/users/kgp/plagiarism.html

Calibre=εργαλείο διαχείρισης ηλεκτρονικών βιβλίων

http://calibre-ebook.com/

Βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

:P

http://www.youtube.com/watch?v=W3ZHPJT2Kp4

Greek Koha Project

http://e-scriptorum.blogspot.com/2008/05/koha-project-gr.html

FUTURE LIBRARY!

KANE LOG IN ΣΤΟ FUTURE LIBRARY KAI ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ!
ΤΟ FUTURE LIBRARY ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ EVENTS ,ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEOS ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ !
ME AYTO TO LINK MΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ FUTURE LIBRARY:
http://www.futurelibrary.gr/

Do it with Meebo !!

ΜΕ ΤΟ ΜΕΕΒΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΝ-lINE ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΟΥ! ΣΥΝΔΕΣΕ TO EMAIL ΣΟΥ, ΤΟ FACEBOOK , TO TWITTER ΚΑΙ ΚΑΝΕ CHAT ΑΠΟ ΕΚΕΙ.!
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΤΟΥ SURFER ΣΟΥ.. ΜΕ ΤΟ ΜΕΕΒΟ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙΣ ΟΛΑ .
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΕΒΟ:
http://www.meebo.com/

Πνευματικά δικαιώματα και ιστολόγιο

Καλημέρα,
καταρχήν οφείλω να σας συγχαρώ και πάλι για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Σας είπα και στο μάθημα αλλά το γράφω και δημόσια, ότι στο ιστολόγιο αυτό, αλλά και σε κάθε ιστολόγιο, καλό είναι να αναρτώνται οι σύνδεσμοι που οδηγούν στις πηγές (π.χ. όχι το ίδιο το βίντεο από το Υoutube, αλλά η σελίδα που το περιέχει στο Υoutube). Επίσης, όταν παραπέμπετε σε μια πηγή καλό θα είναι να μην παραπέμπετε κατευθείαν στην ίδια την πηγή (για παράδειγμα σε ένα PDF αρχείο που αφορά την ανοικτή πρόσβαση), αλλά στη σελίδα που μπορεί να βρει κάποιος το αρχείο. Η συνέχεια σε 5 λεπτά στο μάθημα...

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

ΧΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ


Όταν η αξιοποίηση άχρηστων υλικών γίνεται τέχνη...
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Μια όμορφη έκθεση δημιουργίας καλλιτεχνημάτων με χαρτί και χαρτοπολτό πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήρι των συμπολιτών μας Σταύρου Περιστεράκη και Αμαλίας Περράκη οι οποίοι με πολύ αγάπη και μεράκι δημιουργούν εξαιρετικής καλαισθησίας έργα τέχνης χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα χαρτιά. Απλό χαρτόνι, ανακυκλωμένο χαρτί, εφημερίδες, περιοδικά κλπ. υλικά στα οποία προσδίδουν νέα όψη, χαρά, καλαισθησία, χρησιμότητα, ζωντάνια και νέες προτάσεις διακόσμησης που μπορούν να ομορφύνουν την καθημερινότητα μας.

Στην έκθεση υπήρχαν κυρίως έργα των μαθητών του εργαστηρίου, στοιχείο που μας δείχνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να αξιοποιήσει κάθε είδους άχρηστο χαρτί και να το μετατρέψει σε ένα πρωτότυπο δικό του χειροποίητο έργο τέχνης.

Ταυτόχρονα δίδεται και ένα πολύ ωραίο κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τα καλλιτεχνικά αξιοποιώντας όλα αυτά τα υλικά που θεωρούνται άχρηστα στο χώρο που ζουν και να βρουν νέες διεξόδους δημιουργικής και εποικοδομητικής απασχόλησης.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης και είθε ο καλός Θεός να ευοδώνει το έργο τους για να συνεχίσουν να δίδουν στους νέους κίνητρα εναλλακτικής απασχόλησης και οικολογικής συνείδησης.

Ζαχαρένια Ι. Πίτερη-Μακρυγιάννη(लिंक)

Εκθεση βιβλίου Ζάπειο 13-29 Μαίου

Εχει ξεκινήσει η έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο απο τις 13 μαίου έως 29
διοργανώνεται απο τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.Ώρες και Μέρες Λειτουργίας Δευτέρα-Πέμπτη:18:00–22:30
Παρασκευή και Σάββατο: 18:00–23:00
Κυριακή: 11:00–22:30 Είσοδος ελεύθερη!!!!

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

http://www.youtube.com/watch?v=tDQ-39MvTuI

EsC στην ΕΤ1

Κάθε μέρα, για 90λεπτά, ζωντανά, στην ΕΤ1, η ομάδα του Esc θα κάνει «log in» στον κόσμο της τεχνολογίας। Σε ζωντανή επικοινωνία με το κοινό, με ζωντανή μουσική στο πλατό, με καλεσμένους στο στούντιο αλλά και μέσω skype, με ρεπορτάζ ακόμη και από smart phones, το Escape θα κάνει like, status updates, tweet και κυρίως θα «σερφάρει» με γρήγορες ταχύτητες:
Internet, τεχνολογία, gadgets, video games, μουσική, διασκέδαση, περιβάλλον, τέχνες, υγεία, αλλά και καθημερινότητα μέσα από τα ηλεκτρονικά ‘μάτια’ και ‘αυτιά’ της τεχνολογίας! Ευρεσιτεχνίες, ανακαλύψεις, πανεπιστημιακές έρευνες και νέα λογισμικά. Blogs, portals, crash test e-υπηρεσιών και προϊόντων, downloading, e-shopping, e-government, virtual reality και ό,τι νέο προέρχεται από τον ψηφιακό κόσμο!

Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου με τα μικρότερα βιβλία! - Κόσμος - The Best News

Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου με τα μικρότερα βιβλία! - Κόσμος - The Best News
Απίστευτο !

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT)

http://www.youtube.com/watch?v=tcJfs_wcRZk

Οι σπουδαστές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας αφού καταστούν πτυχιούχοι έχουν το δικαίωμα, μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, να συνεχίσουν τις σπουδές στους στα παρακάτω Εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας και στις αντίστοιχες ειδικότητες:

 • Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών.
 • Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
 • Φιλολογίας.
 • Ιστορίας Αρχαιολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών
 • Ιστορίας και Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 • Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης.
 • Παιδαγωγικά Νηπιαγωγών.
 • Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης των πανεπιστημίων.
 • Του Παντείου Πανεπιστημίου ( πλην του Τμήματος Ψυχολογίας).
 • Του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πλην των Τμημάτων Στατιστικής και Πληροφορικής).
 • Του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 • Του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 • Διοίκησης Επιχειρήσεων και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 • Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πάτρας.
 • Της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης (πλην του Τμήματος Ψυχολογίας).

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

future of the profession!

visit DOAJ!

http://www.doaj.org/doaj?func=home&uiLanguage=en

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΟΥ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ!
ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ :)

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

- ΕΕΒΕΠ. Κώδικας δεοντολογίας του βιβλιοθηκονόμου: βασικές αρχές. URL: http://www.eebep.gr/
-Καϊτατζή-Γουϊτλοκ, Σ. (2003). Η επικράτεια των πληροφοριών. Αθήνα.
-Κουμάντος, Γ. (1991). Πνευματική ιδιοκτησία. Αθήνα.
-Μάνεσης, Α. (1982). Ατομικές ελευθερίες.
-Abell, A. (2005). Information literacy in a joined up world. London: Facet.
-Adam, R. (1991). Laws for the lawless: ethics in information science. Journal of Information Science, 17(6): 357-372.
-Carbo, T. and Almango, S. (2001). Ethical issues of information technology: distinctive features of ethical debates and the consequence. Library Trends, 49(3): 497-499, 520-536.
-CILIP (2004). Ethical principles and code of professional practice for library and information professionals. URL: http://www.cilip.org/
-Cornish, G.P. (1990). Copyright: interpreting the law for librarians and archives. London: Facet Publishing.
-Feather, J. (2004). The information society. 4th ed. London: Facet Publishing.
-Hornby, S. and Clarke., Z. (2002). Challenge and change in the information society. London: Facet Publishing.
-IFLA (1999). Access to information: a librarian’s responsibility. URL: http://www.ifla.org/
-IFLA (2006). Code of ethics for librarians and information professionals. URL: http://www.ifla.org/faife/ethics/poland_code_of_ethics.htm
-Mowat, M. (1998). Legal liability for information provision. London: ASLIB. ISBN 0-85142-371-X.
-Norman, S. (2003). Practical copyright for information professionals. London: Facet Publishing. ISBN 1-85604-490-4.
H ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

ΤΟ ΄΄ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ'' ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΕΙΝΑΙ'' ....

ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ... ΤΙ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ?
ΑΠΑΝΤΑΣ.. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΞΑΝΑΡΩΤΑΕΙ (ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ) .. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ! ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗ ΤΙΤΛΟ.. ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ...ΠΩΣ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ...
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ .. ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ..
ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΩΣ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ (ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ) ΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ, ΦΟΡΑΕΙ ΓΥΑΛΙΑ , ΕΙΝΑΙ 50 ΧΡΟΝΩΝ , ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΟΗΜΑ ΓΙΑ ΗΣΥΧΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ..
ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ..
ΚΑΙ ΟΜΩΣ...
ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ( ΠΟΥ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙ , ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ) ..
''ΔΟΜΟΥΜΕ'' ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟ OPAC ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΕ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ , ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ''ΗΣΥΧΟ'' ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ! ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ , ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..
ΤΟ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ..

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ lisbsemester.blogspot.com ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ blog ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΥΟ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΜΑΣ !

ΚΑΝΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ''ΑΠΕΞΩ'' ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ bloggers !!

Άλλαξε τον κόσμο βιβλιοθηκονόμε!!!

Σε ετούτο το μαραμένο περιβόλι, το άτομο με την κτηνωδία του, τον ανταγωνισμό του , την εθελούσια καταστροφική του συνήθεια την μιζέρια του και όλες τις άσχημες πονηρές ιδέες του, κατάφερε ακούσια να δημιουργήσει μια κοινωνία μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Ο κόσμος μας πρέπει να αλλάξει!Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως μόνο οι βιβλιοθήκες θα αλλάξουν τον κόσμο αλλά μπορεί να ισχυριστεί πως είναι η ώρα να γίνει μια επανάσταση συνείδησης από τον καθένα μας..Εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο γιατί δεν αναρωτιέσαι τί σε κάνει και είσαι μακρυά ,ορισμένες φορές, από καθημερινές καλές πράξεις;Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως απάνθρωποι θεσμοί έχουν γίνει συνήθεια σε ετούτο τον καταραμένο από όλους μας τόπο!Τί σε ωθεί και δεν ρίχνεις ούτε βλέμμα στην κουβέρτα που κουνιέται και από κάτω είναι ο άστεγος;Τί σε ωθεί να μην λες καλημέρα το πρωί στην στάση στους υπολοίπους αγνώστους όπως τους αποκαλούμε;''Προφάσεις πολιτισμού για να δικαιολογηθεί η αταξία'' όπως έλεγε σε ένα έργο του ο Γιώργος Ιωάννου.(συγγραφέας)
Η κρίση καταναλωτισμού- συνείδησης που υφίσταται όλος ο πλανήτης οφείλεται στην απομάκρυνση μας από τις παλιές συνήθειες τις παλιούς κανόνες τις αρχαίες παραδόσεις που πλέον δεν μπορούμε να τις δεχθούμε.Έχει φθάσει το μυαλό μας στο απέναντι εντελώς άκρο!Δεν φιλτραρίζουμε τίποτα όλα τρώγονται αμάσητα, το προβατοποιείο όλο και περισσότερους παράγει καθημερινά΄ και όλοι ζούμε στην χαρά της προπαγάνδας!Σε αυτό το οποίο ποντάρουν αυτοί που κυβερνούν τη μάζα είναι οι προκαταλήψεις και η άγνοια των θυμάτων τους!Καθόμαστε ειρηνικοηλίθια στον καναπέ και κοιμόμαστε με ανοιχτά τα μάτια νανουρίζοντας τα αυτιά μας χαρούμενες ''εικονικές'' νότες από έργα, μπάλα, μπουζούκια και τσόντες..
Ας γυρίσουμε στις ιδέες μεγάλων ανθρώπων που έχουν πλέον ξεχαστεί παντελώς!Ως επαγγελματίες της πληροφόρησης όπως αποκαλούμαστε έχουμε τεράστια δύναμη!! Γιατί δεν ωθούμε τον κόσμο στην σωστή πληροφορία ,στην σωστή αντιμετώπιση αυτής αλλά και στη αναζήτηση της ιδανικότερης για να δούμε διαφορετικά τον κόσμο;Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τους πολίτες να ξεκινήσουν να στηλιτεύουν απόψεις άλλων διάσημων-άσημων, είναι χρέος μας να κινηθεί ο κόσμος προς την σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω της σωστής ανάκτησης πληροφοριών..ΔΕΝ υπάρχει έννοια χαλιναγώγησης από εμάς εις βάρος των πολιτών σε καμία περίπτωση!Μπορούμε όμως να υποθέσουμε πως εμείς θέτουμε τα θεμέλια για μία ανθρωποκεντρική και όχι νομισματοκεντρική κοινωνία..
Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για μια τόσο άρρωστη κοινωνία.Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να βρούμε το φάρμακο ή την αγωγή αυτή...εμείς οι Βιβλιοθηκονόμοι.Κανείς δεν θα μας το στερήσει αυτό το δικαίωμα...


.ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσαν.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Οι 10 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

http://www.psaxtiria.com/2010/01/10.html

Librarian song!!!!

Πρόσθετη βιβλιογραφία

•Borlund, P. (2003). The concept of relevance in IR. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 54 (10): 913-925.

•Case, D.O. (2002). Looking for Information: a survey of research on information seeking needs and behaviour. San Diego: Academic Press.

•England, C. (1999). Information resources and services. University of Toronto, 160pp.

•Frantz, V. et al (1999). Boolean search: current state and perspectives. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 50 (1): 86-95.

•Hamilton, B. (2003). A comparison of the different electronic versions of the Encyclopedia Britannica: a usability study.The Electronic Library, 216 (6): 546-554.

•Keller, A. (2001). Future development of electronic journals: a Delphi study. The Electronic Library, 19 (6).

•Michel, D.A. (1994). What is used during cognitive processing in information retrieval and library searching. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 45: 498-514.

•Novotny, E. (2004). I don’t thing, I click: a protocol analysis study of use of a library online catalog in the Internet age. College and Research Libraries, 65 (6): 525-563.

•Ross, C.S. and Kirsh, N. (2000). Has the Internet changed anything in reference?. Reference and User Services Quarterly 40 (2): 147-155.

•Tomaiuolo, N.G. and Parker, J. (1998). Maximizing relevant retrieval: keyword and natural language searching. Online 22 (6): 57-60.

•Vishik, C. (1999). Intermediation and quality uncertainty in the Internet environment: new opportunities for LIS. Journal of Education for Library and Information Science, 40 (4): 263-281.

Μονόπωλη Μ., Χανδρινός, Κ. και Σταματάκης, Κ. (2004). Σχεδιασμός και ανάπτυξη θεματικής πύλης με εξειδίκευση στις γεωπονικές και συναφείς επιστήμες στη Βιβλιοθήκη του «Γεωπονικού Πανεπιστημίου». Πρακτικά 14ου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών». Φάληρο: ΤΕΙ Αθήνας

Η ώρα του παιδιού...Mr Bean - Quiet in the library

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Love... Βιβλιοθηκονομία

banned commercial by Mercedes

Ενημερωτικό φυλλάδιο για την "Ανοιχτή Πρόσβαση" από τον οργανισμό JISC (Joint Information Systems Committee)

http://www.keyperspectives.co.uk/openaccessarchive/Briefing%20papers/Greek%20version.pdf

Βιβλιοθήκη
Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκoνόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης

http://www.eebep.gr/

Αποτελέσματα της Γ΄ Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών του ΕΚΕΒΙ

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=8458&cnode=351

Βιβλιοθηκονομία και Συστημάτων Πληροφόρησης

Η βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης (ΒΕΠ), ή απλούστερα βιβλιοθηκονομία, είναι η επιστήμη με στόχο την οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατό πιο εύκολη η πρόσβαση από τους χρήστες. Θα μπορούσε να θεωρηθεί διεπιστημονικό αντικείμενο, αφού συχνά παρουσιάζει επικάλυψη με άλλους τομείς, όπως την πληροφορική και διάφορες κοινωνικές επιστήμες.

Το κύριο πεδίο εφαρμογής της ΒΕΠ είναι οι βιβλιοθήκες και άλλα κέντρα πληροφόρησης (π.χ. αρχεία ή μουσεία), με αποτέλεσμα η ΒΕΠ να τείνει να ταυτίζεται με την οργάνωση και λειτουργία των βιβλιοθηκών. Εξαιτίας αυτής της ταύτισης, αλλά και χάριν οικονομίας του λόγου, συνηθίζεται ο μονολεκτικός όρος «βιβλιοθηκονομία». Η ΒΕΠ αξιοποιεί τις αρχές της επιστήμης πληροφορίας, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερο επιστημονικό πεδίο. Κατ' άλλους, η ΒΕΠ αποτελεί σύνθεση της βιβλιοθηκονομίας και της επιστήμης πληροοφορίας.

Νέο Apple Store στην Ιερουσαλήμ με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (;)

Σύμφωνα με πληροφορίες η Apple ερευνά την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου Apple Store στην Ιερουσαλήμ έκτασης 5,000τ.μ. που εκτός από προϊόντα της Apple θα προσφέρει και την πρώτη Apple Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.Υπεύθυνοι της Apple ήλεγξαν το μέρος και επιθυμούν την κατασκευή του μεγαλύτερου Apple Store της χώρας στην Ιερουσαλήμ για συμβολικούς λόγους. Ειδικά με το νέο τρένο που διασχίζει τη δυτική είσοδο της πόλης η περιοχή αναμένεται να δεχθεί μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.(http://www.macuser.gr/new-apple-store-in-jerusalem-apple-digital-library-४२८३)


Πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης

Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


Με τον όρο Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ή bibliotheca alexandrina εννοείται η προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται παράλληλα στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και κοιτάζει προς τη Μεσόγειο με τη βόρεια πλευρά της. Η περιοχή της Σελσέλα, όπως ονομάζεται, είναι σχεδόν η ίδια περιοχή με εκείνη την οποία καταλάμβανε η αρχαία βιβλιοθήκη. Στην περιοχή του Βρουχίου αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται πλέον στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης. Η θέα προς τον ανατολικό λιμένα αποκαλύπτει τo παλιό φρούριο των Μαμελούκων στο Καΐτ Μπέι, το οποίο χτίστηκε το 1480, πάνω στα χαλάσματα του περίφημου Φάρου.
Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα. Σχεδιασμένος σαν βέλος ένας αεροδιάδρομος ενώνει τη βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο, ενώ όλο το κτίριο είναι περιτειχισμένο με πέτρα από γρανίτη του Ασουάν, πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα και αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Στην ουσία ο όλος σχεδιασμός αποδίδει την κληρονομιά του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.
Η βιβλιοθήκη καλύπτει μια συνολική περιοχή 40.000 ενώ το συνολικό εμβαδόν των ορόφων της καλύπτει τα 69.000 μ2. Έχει 13 ορόφους μέσα στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, 8.000.000 τόμοι (προς το παρόν), 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο και 578 εργαζόμενοι (προς το παρόν).
  Στο όλο σύμπλεγμα τέλος περιλαβάνεται συνεδριακό κέντρο με 3.200 θέσεις, μουσείο επιστημών, πλανητάριο, σχολή πληροφορικής, ινστιτούτο καλλιγραφίας και μουσείο

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Η χρησιμότητα του συλλογικού καταλόγου

Ο Συλλογικός κατάλογος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος εύρεσης ενός τεκμηρίου σε μια βιβλιοθήκη . Αρχικά οι βιβλιοθηκονόμοι χρησιμοποιούσαν καρτέλες πάνω στις οποίες περιέγραφαν το τεκμήριο και μπορούσαν να τ βρουν την στιγμή που ήθελαν. Η τακτική αυτή όμως άλλαξε με την δημιουργία των συλλογικών καταλόγων . Τώρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν τεκμήρια ποιο γρήγορα ακόμα και από το σπίτι χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν μια βιβλιοθήκη .Η αναζήτηση στον συλλογικό κατάλογο είναι απλή : μπορείς να πληκτρολογήσεις τον τίτλο του βιβλίου που θες , τον συγγραφέα ακόμη και αν δεν τα θυμάσαι αυτά μόνο μια λέξη κλειδί . Υπάρχει η επιλογή αναζήτησης του τεκμηρίου σε όποια βιβλιοθήκη θέλουμε ακόμα και σε όλες . Ενα παράδειγμα συλλογικού καταλόγου είναι ο Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαικων Βιβλιοθηκών http://www.unioncatalog.gr/ucportal/index.php.Τέλος υπάρχει και συλλογικός κατάλογος περιοδικών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης http://www.ekt.gr/products/skp/index.html.

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η στοά του βιβλίου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Πεσματζόγλου και Σταδίου 5 και ιδρύθηκε το 1996 από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρία .Η ίδρυση της βασίστηκε στην ιδέα και τον πολιτισμό του βιβλίου με αποτέλεσμα μετά από 16 χρόνια λειτουργίας να αποτελεί σημείο αναφοράς για ο ,τι έχει σχέση με το βιβλίο . Μια από τις δραστηριότητες που αναλαμβάνει η στοά είναι οι σειρές μορφωτικών μαθημάτων στα πλαίσια του ελεύθερου πανεπιστημίου .Ακόμη παρέχει δικτυακούς τόπους στους οποίους μπορούμε να βρούμε καταλόγους διευθύνσεων και να αναζητήσουμε Ελληνες εκδότες - Ελληνες συγγραφείς - Ξένους συγγραφείς κλπ. Περισσότερες πληροφορίες για την στοά του βιβλίου μπορείτε να μάθετε από την παρακάτω σελίδα http://www.stoabibliou.gr/index.php .Λόγω του ο,τι ασχολούμαστε με την επιστήμη της πληροφόρησης θεώρησα σωστό να κάνω αναφορά στην στοά του βιβλίου για τον λόγο ο,τι συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο των σπουδών μας .

Συνεχίστε την καλή δουλειά

Οφείλω ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά σας και για την δημιουργία του ιστολογίου lisbsemester.blogspot.com, στο πλαίσιο του μαθήματος Πηγές και Υπηρεσίες Πληροφόρησης του εαρινού 2010-2011 εξαμήνου. Συνεχίστε να το γεμίζετε με περιεχόμενο για να το παρουσιάσουμε στο τέλος του εξαμήνου.